25 September 2008

Hitz di Ramadhan 2

1. Jalanraya/Lebuhraya - dimana akan berkumandanglah lagu-lagu dari ekzos kenderaan yang bersimpang siur, untuk balik ke kampung halaman. Dijangka kesesakan akan berlaku lebih hebat pada malam Aidilfitri nanti. Justeru ingatlah insan tersayang. Jangan biarkan keluarga di kampung menyambut kepulangan yang pergi tapi tak kembali lagi...

2. Plaza Tol - erm... hari-hari pun memang kereta akan lalu kat plaza tol, tapi tol kenderaan kelas 1 tetap di paras yang terbaik harganya. Hehehe... harap-harap motosikal tetap free melalui plaza tol nie kan?

3. Puduraya - macam biasa la kan? Perantau tanah besar ni akan balik ke kampung pada malam raya; suasana yang paling best sebab aku pernah rasakannya. Tapi aku tak balik tahun nie... Waaa....

4. Jalan Masjid India/TAR - warga kota akan mengambil kesempatan membeli belah di saat-saat akhir menjelang Lebaran. Bakal menyaksikan penyusutan jemaah tarawih yang paling ketara, especially kat masjid dan surau yang melaksanakan tarawih 20 rakaat. hehehe... Kat KL nie normal la kot tapi yang pelik nya kat kampung-kampung pun sama... Alamak!

5. Budak-budak - bakal menjadi insan yang paling bahagia kerana dapat mengumpul duit raya.

TAPI ingatlah, sesungguhnya hari raya HAKIKATNYA ialah hari bagi meraikan golongan yang kurang bernasib baik. Nun di luar sana. Masih ramai lagi anak-anak yatim, fakir miskin, asnaf-asnaf yang seringkali keciciran dalam menerima bantuan kerajaan, apatah lagi bantuan dari badan zakat. Semoga Allah s.w.t murahkan hati si kaya untuk terus membela mereka yang kurang berkemampuan.

Tiada ulasan:

Rilex...